Pohjoisella Saimaalla luonto hyppää lautasellekin. Metsäsienet levitetään karjalanpiirakan päälle, kuusenkerkkä ja mahla maustavat munkkeja. Vaikka perinteiset piirakat, tsupukat, vatruskat ja pyöröset kulkevat ruokaperinteen pohjana, nekin voidaan päivittää tähän päivään. Kukko leivotaan nyt vegaanisena, sisään piilotetaan puolukoita.
(gluteeniton ja vegaaninen)
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
8 dl puolukkaa tai mustikkaa
½ dl perunajauhoa
¾ dl sokeria


Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taikinasta voideltuun piirasvuokaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, perunajauho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina vuoan kokoiseksi kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Leikkaa jäähtyneenä paloiksi ja herkuttele kaurajäätelön kera.
Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky