Vatsan täydeltä vieraanvaraisuutta

Pohjoisella Saimaalla luonto hyppää lautasellekin. Metsäsienet levitetään karjalanpiirakan päälle, kuusenkerkkä ja mahla maustavat munkkeja. Vaikka perinteiset piirakat, tsupukat, vatruskat ja pyöröset kulkevat ruokaperinteen pohjana, nekin voidaan päivittää tähän päivään. Kukko leivotaan nyt vegaanisena, sisään piilotetaan puolukoita. Leipä tehdään kuitenkin satavuotiaaseen taikinajuureen mummon reseptillä.
Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraanvaraisuus ovat luonnollinen osa karjalaista kulttuuriperintöä. Mukana kulkee vastuullisuus. Perinneruoat on aina valmistettu paikallisista aineksista leivinuunissa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan. Kirkkaista vesistä pyydetään kalaa kesät, talvet.
Tutustu yrityksiin
-
Kahvila Mocca — koko kylä kasvattaa
Liperin kirkonkylällä sijaitseva Kahvila Mocca tarjoaa paljon enemmän kuin tuoreita leivonnaisia, maukasta keittolounasta ja lauantaisin brunssia. Yrittäjä Tiina on luonut…
-
Karvion leirintä
Karvion leirintäalue sijaitsee Karvionkosken kupeessa Heinävedellä, joten sinne pääsee vesireittejä pitkin kauempaakin. Majoittua voi leirintäalueella tai erikokoisissa mökeissä. Tekemistä tarjoavat…
-
Kermankeidas
Kermankeidas on kauneinta koski- ja järvimaisemaa ja parhaita pitoja matkailijoille ja veneilijöille. Kesäisin tarjolla majoitusta, ravintola- ja ohjelmapalveluja. Isäntä puhdistaa…
-
Kesä- ja tapahtumaravintola SUMMER
Kirkonkylän upean satamamiljöön perinteinen rantamakasiini on kesäinen keidas, josta saa herkullista karjalaista ja kansainvälistä syötävää. Kannattaa kurkata kesän tapahtumat, luvassa…
-
Koivuniemi Camping — kuin silloin ennen
Marianne ja Horst istuvat lempipaikallaan Koivuniemen leirintäalueen rannassa ja seuraavat, miten aurinko laskee värikkään peittonsa Saimaan selälle. Liina-koira pyörii kaislikossa,…
-
Lintulan luostari
Lintulan ortodoksinen nunnaluostari avaa kesäisin ovensa vieraille. Pysähdy nauttimaan itse leivotut karjalanpiirakat retrohenkisessä kahvilassa ja osta mukaan luostarin mailta kerätyistä…
-
Ollilan tupa
Ollilan tuvassa majoitut lähes 200-vuotiaassa hirsitalossa ja nukut yösi suloisesti. Kokoukset, juhlatilaisuudet, työhyvinvointi- ja tiimipäivät sujuvat Ollilan kauniissa pihapiirissä ympäri…
-
Pääskyvuoren laskettelukeskus
Koko perheen vauhdikas laskettelukeskus Heinävedellä, jonka kahvila-ravintola tarjoaa itse tehtyjä leipomuksia, keittoja ja herkullisia pizzoja. Kannattaa poiketa kahville tai lounaalle…
-
Paksuniemen Satama
Paikallishistoriaa huokuva vierasvenesatama, caravan-alue ja saunat kutsuvat viihtymään koko päiväksi. Kesän maut maistat uudistuneessa ravintolassa ja ihailet järvimaisemaa terassilla. Majoittua…
Mummon puolukkakukko
(gluteeniton ja vegaaninen)
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
8 dl puolukkaa tai mustikkaa
½ dl perunajauhoa
¾ dl sokeria


Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taikinasta voideltuun piirasvuokaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, perunajauho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina jauholla ripotellen kahden leivinpaperin välissä vuoan kokoiseksi kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Kumoa, leikkaa jäähtyneenä paloiksi.
Tarjoile kaurajäätelön kera.
Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky