Vatsan täydeltä vieraanvaraisuutta

Pohjoisella Saimaalla luonto hyppää lautasellekin. Metsäsienet levitetään karjalanpiirakan päälle, kuusenkerkkä ja mahla maustavat munkkeja. Vaikka perinteiset piirakat, tsupukat, vatruskat ja pyöröset kulkevat ruokaperinteen pohjana, nekin voidaan päivittää tähän päivään. Kukko leivotaan nyt vegaanisena, sisään piilotetaan puolukoita. Leipä tehdään kuitenkin satavuotiaaseen taikinajuureen mummon reseptillä.
Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraanvaraisuus ovat luonnollinen osa karjalaista kulttuuriperintöä. Mukana kulkee vastuullisuus. Perinneruoat on aina valmistettu paikallisista aineksista leivinuunissa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan. Kirkkaista vesistä pyydetään kalaa kesät, talvet.
Tutustu yrityksiin
-
Palvelu Väkkärä
Väkkärä tarjoaa pitopalveluja ympäri vuoden ja viihtyisän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkahvilasta löydät karjalaiset palaset, lähituotteita ja paikallista käsityötä. Väkkärän voi…
-
Puromäen puutarha
Taimia, vihanneksia ja yrttejä suoraan kasvihuoneista ja puutarhasta. Kesäkahvilasta itse tehdyt gluteenittomat herkut ja tilapuodista lähellä tuotettuja hilloja, mehuja, kuohujuomia,…
-
Ravintola Gáiju
Vaivion parhaasta ruokaravintolasta Liperistä saat herkulliset paikallisista raaka-aineista tehdyt burgerit, pizzat ja salaatit, myös perheen pienimmille. Kesäisin terassilla viihtyvät mökkiläiset…
-
Ravintola Heinäkissa
Viihtyisä lounas- ja iltaravintola Heinäveden keskustassa, iltaisin karaokea tai erilaisia teemailtoja. Myös juhlat ja muut tilaisuudet onnistuvat ravintolassa tai pitopalveluna…
-
Ronttopuisto
Ronttopuiston kesäkahvilaa pyörittävät somesta tunnetut Rita & Jaakob. Pääset nauttimaan tuoreista leivonnaisista, pihamaan taideteoksista, lasten leikkipaikasta ja tapahtumista. Koko kesän…
-
Saariston Puoti
Suosittu ranta- ja satamaravintola, joka tarjoaa yleisön mielestä Suomen parhaita pizzoja, herkullisia pastoja ja salaatteja. Kesän 2025 uutuus ovat uudet…
-
Satamakahvila-ravintola Kermacotta
Kermacotta tarjoaa kesäkaudella rakkaudella tehtyjä kahvilaherkkuja, hampurilaisia järvikalalla, vohveleita, keittoja, virvokkeita ja lähialueen tuotteita Heinäveden satamassa. Kermacotta on kuuluisa erityisesti…
-
Valamon luostari — tilaa ajatuksille
Kaipaatko kiireettömyyttä ja syvän muistijäljen jättäviä elämyksiä? Valamon ortodoksinen luostari kutsuu kokemaan upeita makuelämyksiä, maistelemaan luostarin omia viinejä., majoittumaan ja…
Mummon puolukkakukko
(gluteeniton ja vegaaninen)
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
8 dl puolukkaa tai mustikkaa
½ dl perunajauhoa
¾ dl sokeria


Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taikinasta voideltuun piirasvuokaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, perunajauho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina jauholla ripotellen kahden leivinpaperin välissä vuoan kokoiseksi kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Kumoa, leikkaa jäähtyneenä paloiksi.
Tarjoile kaurajäätelön kera.
Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky