Vatsan täydeltä vieraan­va­rai­suut­ta

nauti


Pohjoi­sel­la Saimaal­la luonto hyppää lauta­sel­le­kin. Metsä­sie­net levite­tään karja­lan­pii­ra­kan päälle, kuusen­kerk­kä ja mahla mausta­vat munkkeja. Vaikka perin­tei­set piirakat, tsupukat, vatrus­kat ja pyöröset kulkevat ruoka­pe­rin­teen pohjana, nekin voidaan päivit­tää tähän päivään. Kukko leivo­taan nyt vegaa­ni­se­na, sisään piilo­te­taan puolu­koi­ta. Leipä tehdään kuiten­kin satavuo­ti­aa­seen taiki­na­juu­reen mummon resep­til­lä.

Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraan­va­rai­suus ovat luonnol­li­nen osa karja­lais­ta kulttuu­ri­pe­rin­töä. Mukana kulkee vastuul­li­suus.  Perin­ne­ruo­at on aina valmis­tet­tu paikal­li­sis­ta ainek­sis­ta leivi­nuu­nis­sa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan.  Kirkkais­ta vesistä pyyde­tään kalaa kesät, talvet.

  • Palvelu Väkkärä

    Palvelu Väkkärä

    Väkkärä tarjoaa pitopal­ve­lu­ja ympäri vuoden ja viihtyi­sän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkah­vi­las­ta löydät karja­lai­set palaset, lähituot­tei­ta ja paikal­lis­ta käsityö­tä. Väkkärän voi…

    Lue lisää..

  • Puromäen Puutarha

    Puromäen puutarha

    Taimia, vihan­nek­sia ja yrttejä suoraan kasvi­huo­neis­ta ja puutar­has­ta. Kesäkah­vi­las­ta itse tehdyt glutee­nit­to­mat herkut ja tilapuo­dis­ta lähellä tuotet­tu­ja hilloja, mehuja, kuohu­juo­mia,…

    Lue lisää..

  • Ravin­to­la Gáiju

    Vaivion parhaas­ta ruoka­ra­vin­to­las­ta Liperis­tä saat herkul­li­set paikal­li­sis­ta raaka-aineista tehdyt burgerit, pizzat ja salaatit, myös perheen pienim­mil­le. Kesäisin teras­sil­la viihty­vät mökki­läi­set…

    Lue lisää..

  • Ravintola Heinäkissa

    Ravin­to­la Heinä­kis­sa

    Viihtyi­sä lounas- ja iltara­vin­to­la Heinä­ve­den keskus­tas­sa, iltaisin karaokea tai erilai­sia teemail­to­ja. Myös juhlat ja muut tilai­suu­det onnis­tu­vat ravin­to­las­sa tai pitopal­ve­lu­na…

    Lue lisää..

  • Kahvila Ronttopuisto

    Rontto­puis­to

    Rontto­puis­ton kesäkah­vi­laa pyörit­tä­vät somesta tunnetut Rita & Jaakob. Pääset nautti­maan tuoreis­ta leivon­nai­sis­ta, pihamaan taide­teok­sis­ta, lasten leikki­pai­kas­ta ja tapah­tu­mis­ta. Koko kesän…

    Lue lisää..

  • Saariston Puoti

    Saaris­ton Puoti

    Suosittu ranta- ja satama­ra­vin­to­la, joka tarjoaa yleisön mielestä Suomen parhaita pizzoja, herkul­li­sia pastoja ja salaat­te­ja. Kesän 2025 uutuus ovat uudet…

    Lue lisää..

  • Satamakahvila- ravintola Kermacotta

    Satama­­kah­­vi­­la-ravin­­to­­la Kermacot­ta

    Kermacot­ta tarjoaa kesäkau­del­la rakkau­del­la tehtyjä kahvi­la­herk­ku­ja, hampu­ri­lai­sia järvi­ka­lal­la, vohve­lei­ta, keittoja, virvok­kei­ta ja lähia­lu­een tuottei­ta Heinä­ve­den satamas­sa. Kermacot­ta on kuuluisa erityi­ses­ti…

    Lue lisää..

  • Valamon luostari

    Valamon luostari — tilaa ajatuk­sil­le

    Kaipaat­ko kiireet­tö­myyt­tä ja syvän muisti­jäl­jen jättäviä elämyk­siä? Valamon ortodok­si­nen luostari kutsuu kokemaan upeita makue­lä­myk­siä, maiste­le­maan luosta­rin omia viinejä., majoit­tu­maan ja…

    Lue lisää..

(glutee­ni­ton ja vegaa­ni­nen)

200 g maido­ton­ta marga­rii­nia
1 dl sokeria
4 dl tatta­ri­jau­hoa
1 tl leivin­jau­het­ta
8 dl puoluk­kaa tai mustik­kaa
½ dl peruna­jau­hoa
¾ dl sokeria

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taiki­nas­ta voidel­tuun piiras­vuo­kaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, peruna­jau­ho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina jauholla ripotel­len kahden leivin­pa­pe­rin välissä vuoan kokoi­sek­si kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Kumoa, leikkaa jäähty­nee­nä paloiksi.

Tarjoile kaura­jää­te­lön kera.

Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky