yhdessä


Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraan­va­rai­suus ovat luonnol­li­nen osa karja­lais­ta kulttuu­ri­pe­rin­töä. Mukana kulkee vastuul­li­suus.  Ruoat on aina valmis­tet­tu paikal­li­sis­ta ainek­sis­ta leivi­nuu­nis­sa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan.  Kirkkais­ta vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet.

Tänä päivänä nautit puhtaan luonnon antimis­ta kahvi­lois­sa ja ravin­to­lois­sa. Järvi­ka­laa löytyy purilais­ten välistä, artesaa­ni­pizzois­ta ja lauta­sel­ta. Karja­lan­pii­ra­kat ja ruislei­vät tehdään perin­tei­sil­lä resep­teil­lä. Kesällä maistuu paikal­li­nen limonadi ja illal­li­sel­la Valamon viinit. Makumat­ka Pohjoi­sel­le Saimaal­le alkaa tästä.

Kahvilat ja ravin­to­lat

  • Palvelu Väkkärä

    Pitopal­ve­lu Väkkärä

    Väkkärä tarjoaa pitopal­ve­lu­ja ympäri vuoden ja viihtyi­sän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkah­vi­las­ta löydät karja­lai­set palaset, lähituot­tei­ta ja paikal­lis­ta käsityö­tä. Väkkärän voi…

    Lue lisää

  • Pulla Pulju — kotiky­län kahvila

    Kahvila Pulla-Puljusta saat leipomon omia riisi­pii­ra­koi­ta, pyöröjä, juureen leivot­tua ruislei­pää ja lanttu­kuk­ko­ja. Herkut­te­luun suositut voisil­mä­pul­lat, munkki­rin­ke­lit ja leivok­set. Vitrii­nis­tä löytyvät…

    Lue lisää

  • Puromäen puutarha — poikkea polulta

    Kesäkah­vi­las­ta itse tehdyt glutee­nit­to­mat herkut ja tilapuo­dis­ta omat yrtit ja vihan­nek­set sekä laadu­kas­ta käsityö­tä. Kasvi­huo­neis­ta taimet omiin istutuk­siin.

    Lue lisää

  • Ravin­to­la Gáiju

    Vaivion parhaas­ta ruoka­ra­vin­to­las­ta Liperis­tä saat herkul­li­set paikal­li­sis­ta raaka-aineista tehdyt purilai­set, pizzat ja salaatit, myös perheen pienim­mil­le. Kesäisin teras­sil­la viihty­vät mökki­läi­set…

    Lue lisää

  • Ravintola Heinäkissa

    Ravin­to­la Heinä­kis­sa

    Viihtyi­sä lounas- ja iltara­vin­to­la Heinä­ve­den keskus­tas­sa, iltaisin karaokea tai erilai­sia teemail­to­ja. Myös juhlat ja muut tilai­suu­det onnis­tu­vat ravin­to­las­sa tai pitopal­ve­lu­na…

    Lue lisää

  • Ravin­to­la Saaris­ton Puoti

    Suosittu ranta- ja satama­ra­vin­to­la, joka tarjoaa yleisön mielestä Suomen parhaita pizzoja. Listalta löytyvät myös herkul­li­set pastat ja salaatit. Kesän 2025…

    Lue lisää

  • Satama­­kah­­vi­­la-ravin­­to­­la Kermacot­ta

    Kermacot­ta tarjoaa kesäkau­del­la rakkau­del­la tehtyjä kahvi­la­herk­ku­ja, hampu­ri­lai­sia järvi­ka­lal­la, vohve­lei­ta, keittoja, virvok­kei­ta ja lähia­lu­een tuottei­ta Heinä­ve­den satamas­sa. Kermacot­ta on kuuluisa erityi­ses­ti…

    Lue lisää

  • Valamon luostari — tilaa ajatuk­sil­le

    Valamo tarjoaa matkaa­jal­le kiireet­tö­myyt­tä, kauneut­ta, luosta­rin omia viinejä ja majoi­tus­ta. Voit nauttia näytte­lyis­tä, kursseis­ta ja tapah­tu­mis­ta. Luosta­riin on vapaa pääsy.

    Lue lisää

Pohjoi­sel­la Saimaal­la luonto hyppää lauta­sel­le­kin. Metsä­sie­net levite­tään karja­lan­pii­ra­kan päälle, kuusen­kerk­kä ja mahla mausta­vat munkkeja. Vaikka perin­tei­set piirakat, tsupukat, vatrus­kat ja pyöröset kulkevat ruoka­pe­rin­teen pohjana, nekin voidaan päivit­tää tähän päivään. Kukko leivo­taan nyt vegaa­ni­se­na, sisään piilo­te­taan puolu­koi­ta.

(glutee­ni­ton ja vegaa­ni­nen)

200 g maido­ton­ta marga­rii­nia
1 dl sokeria
4 dl tatta­ri­jau­hoa
1 tl leivin­jau­het­ta
8 dl puoluk­kaa tai mustik­kaa
½ dl peruna­jau­hoa
¾ dl sokeria

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taiki­nas­ta voidel­tuun piiras­vuo­kaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, peruna­jau­ho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina vuoan kokoi­sek­si kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Leikkaa jäähty­nee­nä paloiksi ja herkut­te­le kaura­jää­te­lön kera.

Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky