Vatsan täydeltä vieraanvaraisuutta

Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraanvaraisuus ovat luonnollinen osa karjalaista kulttuuriperintöä. Mukana kulkee vastuullisuus. Ruoat on aina valmistettu paikallisista aineksista leivinuunissa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan. Kirkkaista vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet.
Tänä päivänä nautit puhtaan luonnon antimista kahviloissa ja ravintoloissa. Järvikalaa löytyy purilaisten välistä, artesaanipizzoista ja lautaselta. Karjalanpiirakat ja ruisleivät tehdään perinteisillä resepteillä. Kesällä maistuu paikallinen limonadi ja illallisella Valamon viinit. Makumatka Pohjoiselle Saimaalle alkaa tästä.
Kahvilat ja ravintolat
-
Pitopalvelu Väkkärä
Väkkärä tarjoaa pitopalveluja ympäri vuoden ja viihtyisän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkahvilasta löydät karjalaiset palaset, lähituotteita ja paikallista käsityötä. Väkkärän voi…
-
Pulla Pulju — kotikylän kahvila
Kahvila Pulla-Puljusta saat leipomon omia riisipiirakoita, pyöröjä, juureen leivottua ruisleipää ja lanttukukkoja. Herkutteluun suositut voisilmäpullat, munkkirinkelit ja leivokset. Vitriinistä löytyvät…
-
Puromäen puutarha — poikkea polulta
Kesäkahvilasta itse tehdyt gluteenittomat herkut ja tilapuodista omat yrtit ja vihannekset sekä laadukasta käsityötä. Kasvihuoneista taimet omiin istutuksiin.
-
Ravintola Gáiju
Vaivion parhaasta ruokaravintolasta Liperistä saat herkulliset paikallisista raaka-aineista tehdyt purilaiset, pizzat ja salaatit, myös perheen pienimmille. Kesäisin terassilla viihtyvät mökkiläiset…
-
Ravintola Heinäkissa
Viihtyisä lounas- ja iltaravintola Heinäveden keskustassa, iltaisin karaokea tai erilaisia teemailtoja. Myös juhlat ja muut tilaisuudet onnistuvat ravintolassa tai pitopalveluna…
-
Ravintola Saariston Puoti
Suosittu ranta- ja satamaravintola, joka tarjoaa yleisön mielestä Suomen parhaita pizzoja. Listalta löytyvät myös herkulliset pastat ja salaatit. Kesän 2025…
-
Satamakahvila-ravintola Kermacotta
Kermacotta tarjoaa kesäkaudella rakkaudella tehtyjä kahvilaherkkuja, hampurilaisia järvikalalla, vohveleita, keittoja, virvokkeita ja lähialueen tuotteita Heinäveden satamassa. Kermacotta on kuuluisa erityisesti…
-
Valamon luostari — tilaa ajatuksille
Valamo tarjoaa matkaajalle kiireettömyyttä, kauneutta, luostarin omia viinejä ja majoitusta. Voit nauttia näyttelyistä, kursseista ja tapahtumista. Luostariin on vapaa pääsy.
Mummon puolukkakukko
Pohjoisella Saimaalla luonto hyppää lautasellekin. Metsäsienet levitetään karjalanpiirakan päälle, kuusenkerkkä ja mahla maustavat munkkeja. Vaikka perinteiset piirakat, tsupukat, vatruskat ja pyöröset kulkevat ruokaperinteen pohjana, nekin voidaan päivittää tähän päivään. Kukko leivotaan nyt vegaanisena, sisään piilotetaan puolukoita.
(gluteeniton ja vegaaninen)
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
8 dl puolukkaa tai mustikkaa
½ dl perunajauhoa
¾ dl sokeria


Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taikinasta voideltuun piirasvuokaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, perunajauho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina vuoan kokoiseksi kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Leikkaa jäähtyneenä paloiksi ja herkuttele kaurajäätelön kera.
Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky