Nuoripari hymyilee leveästi viinilasit käsissä tunnelmallisessa ravintolassa.

Kahvilat ja ravin­to­lat


Heinä­ve­den, Liperin ja Rääkky­län kahvilat ja ravin­to­lat kutsuvat herkut­te­le­maan oikeilla karja­lan­pii­ra­koil­la, paiste­tuil­la muikuil­la, palki­tuil­la kakuilla ja Suomen parhail­la pizzoil­la. Moderni karja­lai­nen keittiö yhdistää perin­teet ja uudet maut.

Raaka-aineet tulevat läheltä kuten ennenkin, suoraan pelloil­ta, metsistä ja puhtais­ta vesistä. Järvi­ka­laa löytyy artesaa­ni­pizzois­ta ja lähili­haa purilais­ten välistä. Illal­li­sen Valamon luosta­ris­sa kruunaa­vat luosta­rin omat viinit. Makumat­ka Pohjoi­sel­le Saimaal­le alkaa tästä.

“Pohjoi­sel­la Saimaal­la luonto hyppää lauta­sel­le­kin. Metsä­sie­net levite­tään karja­lan­pii­ra­kan päälle, kuusen­kerk­kä ja mahla mausta­vat munkkeja. Vaikka perin­tei­set piirakat, tsupukat, vatrus­kat ja pyöröset kulkevat ruoka­pe­rin­teen pohjana, nekin voidaan päivit­tää tähän päivään.”

Talviai­kaan avoinna olevat kahvilat ja ravin­to­lat on merkitty sinisel­lä tausta­vä­ril­lä. Osa kesäkah­vi­lois­ta ja ‑ravin­to­lois­ta tarjoaa talvisin kokous- ja juhla­pal­ve­lu­ja.

Koivuniemen leirintäalueen päärakennukseen on katettu juhlakahvit ryhmälle, Pöydässä on kahvikupit, vihreät lautasliinat ja toffeella päällystetty kermakakku, joka on yrittäjän itsensä tekemä.

RAAKKYLA

Koivu­nie­mes­sä on joka päivä pannu kuumana ja emäntä leipoo itse tarjot­ta­vat karjan­pii­ra­kois­ta kakkui­hin.

Tyttö vanhanajan esiliinassa ja huivissa Lintulan luostarin kahvilan tiskillä, tarjolla pullaa ja perinteisiä kahvileipiä – vastuullista matkailua.

HEINÄVESI

Luosta­rin retro­hen­ki­nen kahvila tarjoaa perin­tei­siä karja­lai­sia leipo­muk­sia, luosta­rin omaa kahvi­se­koi­tus­ta ja yrtti­tee­tä.

Pariskunta ostaa kakkua ja kahvia Kahvila Moccalta Liperissä, yrittäjä Tiina hymyilee asiakkaille.

LIPERI

Liperin kirkon­ky­län lämmin­hen­ki­nen tukikoh­ta. Kahvilan herkut, keitto­lou­nas ja brunssi maistu­vat. Kesällä terassi.

Kahvila Ollilan tupa Liperissä Pohjois-Karjalassa – lapset ja äidit nauttivat kahvia viihtyisässä pihapiirissä.

LIPERI

Ollila kutsuu Liperiin tunnel­mal­li­seen tupaan ja pihapii­riin maiste­le­maan omilla resep­teil­lä tehtyjä makeita ja suolai­sia herkkuja.

Yrittäjä hymyilee Pulla-Puljun kahvilassa ja leipomossa.

LIPERI

Pulla-Puljusta Liperin Viini­jär­vel­tä tullaan kauem­paa­kin hakemaan karja­lan­pii­ra­koi­ta, ruislei­pää ja lanttu­kuk­ko­ja.

Gluteenittomia herkkuja Puromäen puutarhan kesäkahvilassa.

LIPERI

Yrtti­tar­han ympäröi­mä kahvila Liperis­sä tarjoaa glutee­nit­to­mia herkkuja, lähituot­tei­ta ja oman puutar­han satoa.

HEINÄVESI

Koko perheen lasket­te­lu­kes­kuk­sen tunnel­mal­li­nen kahvila Heinä­ve­del­lä. Itse tehdyt pullat, munkin ja karja­lan­pii­ra­kat. Isompaan nälkään keitto­lou­nas­ta ja pizzaa.

Nuori yrittäjäpari hymyilee Kahvila Ronttopuiston tiskin takana, tiski täynnä munkkeja, pullaa ja muita herkkuja.

HEINÄVESI

Somesta tutut Jaakob ja Rita leipovat joka aamu tuoreet munkit ja bagelit omilla resep­teil­lään Heinä­ve­den Palokis­sa. Lapsille veistos­puis­to, pomppu­lin­na ja leikki­paik­ka.

Väkkärän artesaanipizzaa – pitopalvelua tapahtumissa ja Torvelan koululla.

HEINÄVESI

Palvelu väkkärä Heinä­ve­del­lä tarjoi­lee Torvelan entisel­lä koululla popup-pizzaa. Ympäri vuoden karja­lai­seen ruoka­kult­tuu­riin erikois­tu­nut­ta pitopal­ve­lua.

Herkullinen hampurilainen ja lasi olutta Ravintola Gaijussa Liperissä.

LIPERI

Herkul­li­set burgerit, salaatit ja pizzat maistu­vat entisen koulun tiloissa tai viihtyi­säl­lä teras­sil­la. Vaivio on kylä Liperis­sä.

Herkullinen lounaspöytä Ravintola Heinäkissassa Heinäveden keskustassa.

HEINÄVESI

Perin­tei­siä makuja runsaas­sa lounas­pöy­däs­sä Heinä­ve­den keskus­tas­sa. Iltaisin karaokea ja hauskan­pi­toa.

Kermacottan yrittäjä hymyilee kahvilassa Heinäveden satamassa.

HEINÄVESI

Kuulujen kakkujen lisäksi tarjolla vaihtu­via salaat­te­ja, vohve­lei­ta ja burge­rei­ta nuorek­kaal­la otteella Heinä­ve­den satamas­sa.

Tuoreita muikkuja annoksessa Kermankeitaassa – isäntä paistaa valurautapannulla joka aamu.

HEINÄVESI

Kerman­kei­taan isäntä puhdis­taa joka aamu tuoreet muikut ja paistaa ne valurau­ta­pan­nul­la Suomen parhaik­si.

Hampurilainen, pizzaa ja juomia Ravintola Leiskarissa.

HEINÄVESI

Leiskari yhdistää paikal­li­set ja matkai­li­jat maistu­vien hampu­ri­lais­ten ja pizzojen pariiin, kyyti­po­jak­si Valamon viinit ja väkevät.

Äiti ja tytär kilistävät laseja säkkituoleilla Paksuniemen pihassa.

RÄÄKKYLÄ

Paksu­nie­mi tarjoaa omaa savuli­haa, järvi­ka­laa, uunipe­ru­noi­ta, pinsoja ja hampu­ri­lai­sia. Voi poiketa myös kahville.

Nuorelle parille tarjoillaan pizzaa Saariston Puodissa Tutjunniemen satamassa – italialaisia herkkuja.

LIPERI

Tutjun­nie­men satamas­sa italia­lai­sen keittiön herkkuja sekä perin­tei­siä makka­ra­pe­ru­noi­ta. Ristei­lyt Joensuun satamas­ta ja Liperin saaris­to­sa.

Pizza ja olut Kesä- ja tapahtumaravintola Summerissa Liperissä.

LIPERI

Artesaa­ni­pizzo­jen ja pinsojen lisäksi karja­lai­sen kahvion karja­lan­pii­ra­kat ja vatrus­kat munavoil­la. Viihtyi­sät kokous­ti­lat.

Venäläinen teepöytä perinteisine herkkuineen Trapesassa Valamon luostarissa.

HEINÄVESI

Trapesa tarjoi­lee päivisin runsaan lounas­pöy­dän omalla hapan­kaa­lil­la. Tilauk­ses­ta venäläi­nen teepöytä perin­tei­si­ne herkkui­neen.

Pariskunta istuu mukavasti sohvalla lämpöisissä vaatteissa tunnelmallisessa ympäristössä Pohjois-Karjalassa – koe majoitus Kahvila ja ravintolat -sivulta.

Mukavaa majoi­tus­ta

Majoitut mukavas­ti luosta­ri­ho­tel­lis­sa, uniikeis­sa Hyviä majoi­tus­tar­jouk­sia mökeistä ja majata­lois­ta loppu­vuo­del­le. Terve­tu­loa!

Yritys­ten tarinat

Äiti ja tytär iloisina Kermacottan myyntitiskin takana, tiski täynnä herkkuja.

Kermacot­ta syntyi rakkau­des­ta leivon­taan ja halusta rakentaa jotain omaa.

Laura osallis­tui Koko Suomi leipoo ‑ohjel­maan ja eteni semifi­naa­lei­hin saakka. “Ohjelman jälkeen ihmiset alkoivat kysellä kakkuja ja tehdä tilauk­sia. Siitä se ajatus lähti, että tätä voisi ehkä tehdä laajem­min­kin,” Laura kertoo. Sopiva paikka unelmal­le löytyi Heinä­ve­den satamas­ta.

Kermankeitaan yrittäjät Terttu ja Aarno kehittämässä ravintola- ja matkailukokonaisuutta yli 20 vuoden ajan.

Kerman­kei­taan yrittä­jät Terttu ja Aarno ovat yli kahden vuosi­kym­me­nen ajan kehit­tä­neet Kerman­kos­ken kupeessa Heinä­ve­del­lä sijait­se­vaa ravin­to­la- ja matkai­lu­ko­ko­nai­suut­ta.

Kerman­kei­taas­ta on muodos­tu­nut venei­li­jöi­den, kalas­ta­jien ja paikal­li­sen väen kohtaa­mis­paik­ka. Työtä tehdään perhey­ri­tyk­se­nä, sitou­tu­nees­ti ja sydämel­lä.

Yrittäjä Taina "ilon pesänä" vihittiin Summeri-ravintola käyttöön Valamon viinitastingilla Isä Nasirin kanssa Liperin satamassa.

Liperin kirkon­ky­län satamas­sa sijait­see nyt ”ilon pesä”, kuvailee Summeria luotsaa­va yrittäjä Taina. Kuvassa on “vihitty käyttöön” ravin­to­lan “yliset” Valamon viini­tas­tin­gin merkeis­sä yhdessä Isä Nasirin kanssa.

Taina yhdis­te­lee karja­lais­ta ja kansain­vä­lis­tä ruoka­kult­tuu­ria ja käyttää lähituot­tei­ta paikal­li­sia osaajia arvos­taen. Yritys kuuluu Karelia á la carte ‑verkos­toon.