Kahvilat ja ravin­to­lat

Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraan­va­rai­suus ovat luonnol­li­nen osa karja­lais­ta kulttuu­ri­pe­rin­töä. Mukana kulkee vastuul­li­suus. Ruoat on valmis­tet­tu paikal­li­sis­ta ainek­sis­ta leivi­nuu­nis­sa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan. Kirkkais­ta vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet.

Tänä päivänä järvi­ka­laa löytyy purilais­ten välistä ja artesaa­ni­pizzois­ta. Kesällä maistuu paikal­li­nen limonadi ja illal­li­sel­la Valamon viinit. Makumat­ka Pohjoi­sel­le Saimaal­le alkaa tästä.

RAAKKYLA

Koivu­nie­mes­sä on joka päivä pannu kuumana ja emäntä leipoo itse tarjot­ta­vat karjan­pii­ra­kois­ta kakkui­hin.

HEINÄVESI

Luosta­rin retro­hen­ki­nen kahvila tarjoaa perin­tei­siä karja­lai­sia leipo­muk­sia, luosta­rin omaa kahvi­se­koi­tus­ta ja yrtti­tee­tä.

LIPERI

Liperin kirkon­ky­län lämmin­hen­ki­nen tukikoh­ta. Kahvilan herkut, keitto­lou­nas ja brunssi maistu­vat. Kesällä terassi.

LIPERI

Ollila kutsuu tunnel­mal­li­seen tupaan ja pihapii­riin maiste­le­maan omilla resep­teil­lä tehtyjä makeita ja suolai­sia herkkuja.

LIPERI

Pulla-Puljusta tullaan kauem­paa­kin hakemaan karja­lan­pii­ra­koi­ta, ruislei­pää ja lanttu­kuk­ko­ja. Kesällä terassi ja jääte­lö­töt­te­röt.

Puromäen puutarhan kesäkahvilassa Liperissä tarjotaan vain gluteenittomia herkkuja.

LIPERI

Yrtti­tar­han ympäröi­mä kahvila tarjoaa glutee­nit­to­mia herkkuja, lähituot­tei­ta ja oman puutar­han satoa.

HEINÄVESI

Somesta tutut Jaakob ja Rita leipovat joka aamu tuoreet munkit ja bagelit omilla resep­teil­lään. Lapsille veistos­puis­to, pomppu­lin­na ja leikki­paik­ka.

HEINÄVESI

Palvelu väkkärä tarjoi­lee Torvelan entisel­lä koululla popup-pizzaa. Muuten kesä kuluu kokkail­les­sa s/s Heinä­ve­del­lä.

LIPERI

Herkul­li­set burgerit, salaatit ja pizzat maistu­vat entisen koulun tiloissa tai viihtyi­säl­lä teras­sil­la.

Ravintola Heinäkissa

HEINÄVESI

Perin­tei­siä makuja runsaas­sa lounas­pöy­däs­sä Heinä­ve­den keskus­tas­sa. Iltaisin karaokea ja hauskan­pi­toa.

HEINÄVESI

Kermacot­tan kuulujen kakkujen lisäksi tarjolla vaihtu­via salaat­te­ja, vohve­lei­ta ja burge­rei­ta nuorek­kaal­la otteella.

HEINÄVESI

Kerman­kei­taan isäntä puhdis­taa joka aamu tuoreet muikut ja paistaa ne valurau­ta­pan­nul­la Suomen parhaik­si.

HEINÄVESI

Leiskari yhdistää paikal­li­set ja matkai­li­jat maistu­vien hampu­ri­lais­ten ja pizzojen pariiin, kyyti­po­jak­si Valamon viinit ja väkevät.

RÄÄKKYLÄ

Uudis­tu­nut Paksu­nie­mi tarjoaa omaa savuli­haa, järvi­ka­laa, uunipe­ru­noi­ta, pinsoja ja hampu­ri­lai­sia. Voi poiketa myös kahville.

LIPERI

Tutjun­nie­men satamas­sa tälle kesälle uusia pizza­ma­ku­ja ja ihania jälki­ruo­kia sekä ristei­ly­jä Joensuun satamas­ta.

LIPERI

Artesaa­ni­pizzo­jen ja pinsojen lisäksi karja­lai­sen kahvion karja­lan­pii­ra­kat ja vatrus­kat munavoil­la. Laaja alkoho­li­ton juoma­va­li­koi­ma.

HEINÄVESI

Trapesa tarjoi­lee päivisin runsaan ja suositun lounas­pöy­dän omalla hapan­kaa­lil­la. Kesällä joka ilta venäläi­nen teepöytä perin­tei­si­ne herkkui­neen.

Tarinat

Kermacot­ta syntyi rakkau­des­ta leivon­taan ja halusta rakentaa jotain omaa.

Laura osallis­tui Koko Suomi leipoo ‑ohjel­maan ja eteni semifi­naa­lei­hin saakka. “Ohjelman jälkeen ihmiset alkoivat kysellä kakkuja ja tehdä tilauk­sia. Siitä se ajatus lähti, että tätä voisi ehkä tehdä laajem­min­kin,” Laura kertoo. Sopiva paikka unelmal­le löytyi Heinä­ve­den satamas­ta.

Kerman­kei­taan yrittä­jä­pa­ris­kun­ta Terttu ja Aarno ovat yli kahden vuosi­kym­me­nen ajan kehit­tä­neet Kerman­kos­ken kupeessa sijait­se­vaa ravin­to­la- ja matkai­lu­ko­ko­nai­suut­ta.

Kerman­kei­taas­ta on muodos­tu­nut venei­li­jöi­den, kalas­ta­jien ja paikal­li­sen väen kohtaa­mis­paik­ka. Työtä tehdään perhey­ri­tyk­se­nä, sitou­tu­nees­ti ja sydämel­lä.

Liperin kirkon­ky­län satamas­sa sijait­see nyt ”ilon pesä”, kuvailee Summeria luotsaa­va yrittäjä Taina. Kuvassa on “vihitty käyttöön” ravin­to­lan “yliset” Valamon viini­tas­tin­gin merkeis­sä yhdessä Isä Nasirin kanssa.

Taina yhdis­te­lee karja­lais­ta ja kansain­vä­lis­tä ruoka­kult­tuu­ria ja käyttää lähituot­tei­ta paikal­li­sia osaajia arvos­taen. Yritys kuuluu Karelia á la carte ‑verkos­toon.