
Ollilan tupa – vastuullista vieraanvaraisuutta
Liperin Mattisenlahden keltaisessa talossa tarinat ja vastuullisuus punoutuvat yhteen kuin kalaverkot. Käsityöläispariskunta Anne Karttunen-Kuisma ja Kari Kuisma ovat palauttaneet yli 200 vuotta vanhan sukutalon elämään. Vanhan kunnostamisessa käytettiin perinteisiä materiaaleja ja talon historia säilytettiin huolella. Rakennuksen entisöinti oli vastuullisuusteko jo itsessään: kierrätystä, vanhan uudelleenkäyttöä ja ekologista ajattelua ennen kuin siitä tuli trendi.
Kalamiehen keksintö
Anne ja Kari tapasivat toisensa Pelle Miljoonan keikalla 80-luvulla. Moottoritie oli kuuma – ja niinhän ne olivat tunteetkin. Nuoripari rakastui ja jäi kulkemaan samaa matkaa, joka sittemmin muovautui käsityöksi, kalastukseksi ja Kupilkaksi.
Kari Kuisma tunnetaan ennen kaikkea Kupilkasta – karjalaisesta retkeilijöiden design-kupista, joka valloitti maailman. Kupilkan tuoteperhe valmistetaan luonnonkuitukomposiitista. Nimen keksi professori Heikki Kirkinen; se on kupin hellittelymuoto karjalan kielellä.
Mystisintä oli se, että siskoni löysi Lappeenrannan museosta vanhan puukupin, jonka kahva muistutti Kupilkaa. Museon mukaan se oli Kuisman suvun vanha ryyppykulho Laatokan rannoilta. Tarina ei ollut keksitty, se oli oikeasti meidän”, Kari sanoo.
Anne kutoo tarinat mattoihin
Ollilan tupa on Karttusen sukutila, jossa Anne vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Kari taas oli rakentaja ja kalamies, joka etsi paikkaa unelmilleen. Kun Annen isä kuoli ja tupa jäi tyhjilleen, he näkivät mahdollisuuden: entä jos tästä tulisikin jotain uutta ja yhteistä, isän muistoa kunnioittavaa?
Matkailukonsepti alkoi hahmottua mielessä – aitta, lampaita, kahvila omenapuiden varjossa. Syntyi paikka, jossa saa puhdasta kalaa, aidon maalaiskokemuksen ja kauniita, paikallisia käsityötuotteita.
Artesaani Annen kangaspuut ovat soineet jo 1980-luvulta. Kapeita ja leveitä, tummia ja värikkäitä mattoja syntyy vuodesta toiseen.
Joka kerta kangasta laittaessani ajattelen, kuinka ihanaa on tehdä jotakin näin konkreettista. Kädet muistavat, mitä sielu kaipaa,” Anne sanoo.
Elämää luonnon rytmissä
Kestävä ajattelu jatkuu jokapäiväisissä valinnoissa: tuvassa tarjoillaan aamuvarhaisella Karin keittämä puuro, tuoreet kananmunat kipaistaan omasta kanalasta ja vieraita hellitään kuhakeitolla, jonka salainen resepti ei paljastu edes vakiasiakkaille.
Kala ei ole saalis vaan lahja. Sitä tulee juuri sen verran kuin tarvitaan,” Kari toteaa.
Ollilan tuvassa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat kestävässä nykyhetkessä. Täällä vaalitaan luonnon rytmiä, rakennetaan yhteyttä ihmisten ja paikan välille – ja näytetään, että vastuullisuus on lämminhenkistä, elämänmakuista, vierasta ja mennyttä elämää kunnioittavaa.
Majatalossa on tilaa hiljaisuudelle ja luonnon kunnioitukselle. Vieraat saavat osallistua arjen rytmiin: rapsutella lampaita ja ruokkia kanoja, käydä isännän kanssa kalassa, maistella oman puutarhan antimista tehtyä mehua. Talvella voi seurata verkkojen laskua jään alle tai suksia hiihtolenkille talon kulmalta. Pohjoisen Saimaan pyöräilyreitille pääsee melkein tuvan rappusilta.
Tämä paikka ei olisi jäänyt elämään ilman matkailua. Nyt se hengittää meissä ja vieraissa,” Anne kiteyttää.
Osoite
Mattisenlahdentie 37, 80400 Ylämylly
Yhteystiedot
puh. 050 0176 260 Kari
puh. 050 3042 607 Anne
[email protected]
www.ollilantupa.fi

“Tämä paikka ei olisi jäänyt elämään ilman matkailua. Nyt se hengittää meissä ja vieraissa.”
anne karttunen-kuisma

