Vatsan täydeltä vieraanvaraisuutta

Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraanvaraisuus ovat luonnollinen osa karjalaista kulttuuriperintöä. Mukana kulkee vastuullisuus. Ruoat on aina valmistettu paikallisista aineksista leivinuunissa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan. Kirkkaista vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet.
Tänä päivänä nautit puhtaan luonnon antimista kahviloissa ja ravintoloissa. Järvikalaa löytyy purilaisten välistä, artesaanipizzoista ja lautaselta. Karjalanpiirakat ja ruisleivät tehdään perinteisillä resepteillä. Kesällä maistuu paikallinen limonadi ja illallisella Valamon viinit. Makumatka Pohjoiselle Saimaalle alkaa tästä.
Kahvilat ja ravintolat
-
Kahvila Mocca — koko kylä kasvattaa
Liperin kirkonkylällä sijaitseva Kahvila Mocca tarjoaa paljon enemmän kuin tuoreita leivonnaisia, aamiaista, maukasta keittolounasta ja lauantaisin brunssia. Yrittäjä Tiina on…
-
Karvion leirintä
Karvion leirintäalue sijaitsee Karvionkosken kupeessa Heinävedellä, joten sinne pääsee vesireittejä pitkin kauempaakin. Majoittua voi leirintäalueella tai erikokoisissa mökeissä. Tekemistä tarjoavat…
-
Kermankeidas
Kermankeidas on kauneinta koski- ja järvimaisemaa ja parhaita pitoja matkailijoille ja veneilijöille. Kesäisin tarjolla majoitusta, ravintola- ja ohjelmapalveluja. Isäntä puhdistaa…
-
Kesä- ja tapahtumaravintola SUMMER
Kirkonkylän upean satamamiljöön perinteinen rantamakasiini on kesäinen keidas, josta saa herkullista karjalaista ja kansainvälistä syötävää. Kannattaa kurkata kesän tapahtumat, luvassa…
-
Koivuniemi Camping — kuin silloin ennen
Marianne ja Horst istuvat lempipaikallaan Koivuniemen leirintäalueen rannassa ja seuraavat, miten aurinko laskee värikkään peittonsa Saimaan selälle. Liina-koira pyörii kaislikossa,…
-
Lintulan luostari
Lintulan ortodoksinen nunnaluostari avaa kesäisin ovensa vieraille. Pysähdy nauttimaan itse leivotut karjalanpiirakat retrohenkisessä kahvilassa ja osta mukaan luostarin mailta kerätyistä…
-
Ollilan tupa
Ollilan tuvassa majoitut lähes 200-vuotiaassa hirsitalossa ja nukut yösi suloisesti. Kokoukset, juhlatilaisuudet, työhyvinvointi- ja tiimipäivät sujuvat Ollilan kauniissa pihapiirissä ympäri…
-
Paksuniemen Satama
Paikallishistoriaa huokuva vierasvenesatama, caravan-alue ja saunat kutsuvat viihtymään koko päiväksi. Kesän maut maistat uudistuneessa ravintolassa ja ihailet järvimaisemaa terassilla. Majoittua…
-
Palvelu Väkkärä
Väkkärä tarjoaa pitopalveluja ympäri vuoden ja viihtyisän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkahvilasta löydät karjalaiset palaset, lähituotteita ja paikallista käsityötä. Väkkärän voi…
Mummon puolukkakukko
Pohjoisella Saimaalla luonto hyppää lautasellekin. Metsäsienet levitetään karjalanpiirakan päälle, kuusenkerkkä ja mahla maustavat munkkeja. Vaikka perinteiset piirakat, tsupukat, vatruskat ja pyöröset kulkevat ruokaperinteen pohjana, nekin voidaan päivittää tähän päivään. Kukko leivotaan nyt vegaanisena, sisään piilotetaan puolukoita.
(gluteeniton ja vegaaninen)
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
8 dl puolukkaa tai mustikkaa
½ dl perunajauhoa
¾ dl sokeria


Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taikinasta voideltuun piirasvuokaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, perunajauho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina vuoan kokoiseksi kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Leikkaa jäähtyneenä paloiksi ja herkuttele kaurajäätelön kera.
Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky