yhdessä


Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraan­va­rai­suus ovat luonnol­li­nen osa karja­lais­ta kulttuu­ri­pe­rin­töä. Mukana kulkee vastuul­li­suus.  Ruoat on aina valmis­tet­tu paikal­li­sis­ta ainek­sis­ta leivi­nuu­nis­sa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan.  Kirkkais­ta vesistä on pyydetty kalaa kesät, talvet.

Tänä päivänä nautit puhtaan luonnon antimis­ta kahvi­lois­sa ja ravin­to­lois­sa. Järvi­ka­laa löytyy purilais­ten välistä, artesaa­ni­pizzois­ta ja lauta­sel­ta. Karja­lan­pii­ra­kat ja ruislei­vät tehdään perin­tei­sil­lä resep­teil­lä. Kesällä maistuu paikal­li­nen limonadi ja illal­li­sel­la Valamon viinit. Makumat­ka Pohjoi­sel­le Saimaal­le alkaa tästä.

Kahvilat ja ravin­to­lat

  • Kahvila Mocca — kohtaa­mis­paik­ka

    Kahvila Mocca on koko kylän kohtaa­mis­paik­ka Liperin kirkon­ky­läl­lä. Kahvila tarjoaa kuuluja korva­puus­te­ja, leivon­nai­sia, aamiais­ta, keitto­lou­nas­ta ja lauan­tai­sin brunssia karja­lan­pii­ra­koil­la.

    Lue lisää

  • Karvion leirin­tä­alue ja ravin­to­la Leiskari

    Karvion leirin­tä­alue sijait­see Karvion­kos­ken kupeessa Heinä­ve­del­lä, joten sinne pääsee vesireit­te­jä pitkin kauem­paa­kin. Majoit­tua voi leirin­tä­alu­eel­la tai eriko­koi­sis­sa mökeissä. Ravin­to­la Leiskari…

    Lue lisää

  • Kesä- ja tapah­tu­ma­ra­vin­to­la SUMMER — antaa ilon leimah­del­la

    Kirkon­ky­län upean satama­mil­jöön perin­tei­nen ranta­ma­ka­sii­ni on kesäinen keidas, josta saa herkul­lis­ta karja­lais­ta ja kansain­vä­lis­tä syötävää. Kannat­taa kurkata kesän tapah­tu­mat, luvassa…

    Lue lisää

  • Kermankeidas

    Kesära­vin­to­la Kerman­kei­das

    Kerman­kei­das on kaunein­ta koski- ja järvi­mai­se­maa ja parhaita pitoja matkai­li­joil­le ja venei­li­jöil­le. Kesäisin tarjolla majoi­tus­ta, ravin­­to­­la- ja ohjel­ma­pal­ve­lu­ja. Isäntä puhdis­taa…

    Lue lisää

  • Koivu­nie­mi Camping — kuin silloin ennen

    Marianne ja Horst istuvat lempi­pai­kal­laan Koivu­nie­men leirin­tä­alu­een rannassa ja seuraa­vat, miten aurinko laskee värik­kään peitton­sa Saimaan selälle. Liina-koira pyörii kaisli­kos­sa,…

    Lue lisää

  • Lintulan luostari

    Lintulan ortodok­si­nen nunna­luos­ta­ri avaa kesäisin ovensa, kahvi­lan­sa, yrtti­tar­han­sa ja upean kirkkon­sa päivä­kä­vi­jöil­le ja majoit­tu­jil­le. Pysähdy nautti­maan luonnon ja luosta­rin rauhasta.

    Lue lisää

  • Ollilan tupa – vastuul­lis­ta vieraan­va­rai­suut­ta

    Liperin Matti­sen­lah­den keltai­ses­sa talossa tarinat ja vastuul­li­suus punou­tu­vat yhteen kuin kalaver­kot. Käsityö­läis­pa­ris­kun­ta Anne Karttu­­nen-Kuisma ja Kari Kuisma ovat palaut­ta­neet yli…

    Lue lisää

  • Paksu­nie­men satama

    Paikal­lis­his­to­ri­aa huokuva vieras­ve­ne­sa­ta­ma, caravan-alue ja saunat kutsuvat koko perheen viihty­mään. Kesän maistat uudis­tu­nees­sa ravin­to­las­sa ja järvi­mai­se­maa ihailet teras­sil­la.

    Lue lisää

  • Palvelu Väkkärä

    Pitopal­ve­lu Väkkärä

    Väkkärä tarjoaa pitopal­ve­lu­ja ympäri vuoden ja viihtyi­sän Torvelan kahvilan kesäisin. Kesäkah­vi­las­ta löydät karja­lai­set palaset, lähituot­tei­ta ja paikal­lis­ta käsityö­tä. Väkkärän voi…

    Lue lisää

Pohjoi­sel­la Saimaal­la luonto hyppää lauta­sel­le­kin. Metsä­sie­net levite­tään karja­lan­pii­ra­kan päälle, kuusen­kerk­kä ja mahla mausta­vat munkkeja. Vaikka perin­tei­set piirakat, tsupukat, vatrus­kat ja pyöröset kulkevat ruoka­pe­rin­teen pohjana, nekin voidaan päivit­tää tähän päivään. Kukko leivo­taan nyt vegaa­ni­se­na, sisään piilo­te­taan puolu­koi­ta.

(glutee­ni­ton ja vegaa­ni­nen)

200 g maido­ton­ta marga­rii­nia
1 dl sokeria
4 dl tatta­ri­jau­hoa
1 tl leivin­jau­het­ta
8 dl puoluk­kaa tai mustik­kaa
½ dl peruna­jau­hoa
¾ dl sokeria

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taiki­nas­ta voidel­tuun piiras­vuo­kaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, peruna­jau­ho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina vuoan kokoi­sek­si kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Leikkaa jäähty­nee­nä paloiksi ja herkut­te­le kaura­jää­te­lön kera.

Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky