Vatsan täydeltä vieraan­va­rai­suut­ta

nauti


Pohjoi­sel­la Saimaal­la luonto hyppää lauta­sel­le­kin. Metsä­sie­net levite­tään karja­lan­pii­ra­kan päälle, kuusen­kerk­kä ja mahla mausta­vat munkkeja. Vaikka perin­tei­set piirakat, tsupukat, vatrus­kat ja pyöröset kulkevat ruoka­pe­rin­teen pohjana, nekin voidaan päivit­tää tähän päivään. Kukko leivo­taan nyt vegaa­ni­se­na, sisään piilo­te­taan puolu­koi­ta. Leipä tehdään kuiten­kin satavuo­ti­aa­seen taiki­na­juu­reen mummon resep­til­lä.

Hyvä ruoka, runsas kattaus ja lämmin vieraan­va­rai­suus ovat luonnol­li­nen osa karja­lais­ta kulttuu­ri­pe­rin­töä. Mukana kulkee vastuul­li­suus.  Perin­ne­ruo­at on aina valmis­tet­tu paikal­li­sis­ta ainek­sis­ta leivi­nuu­nis­sa samalla, kun on saatu lämpöä tupaan.  Kirkkais­ta vesistä pyyde­tään kalaa kesät, talvet.

  • Kahvila Mocca

    Kahvila Mocca — koko kylä kasvat­taa

    Liperin kirkon­ky­läl­lä sijait­se­va Kahvila Mocca tarjoaa paljon enemmän kuin tuoreita leivon­nai­sia, maukasta keitto­lou­nas­ta ja lauan­tai­sin brunssia. Yrittäjä Tiina on luonut…

    Lue lisää..

  • Karvion leirintä

    Karvion leirin­tä­alue sijait­see Karvion­kos­ken kupeessa Heinä­ve­del­lä, joten sinne pääsee vesireit­te­jä pitkin kauem­paa­kin. Majoit­tua voi leirin­tä­alu­eel­la tai eriko­koi­sis­sa mökeissä. Tekemis­tä tarjoa­vat…

    Lue lisää..

  • Kermankeidas

    Kerman­kei­das

    Kerman­kei­das on kaunein­ta koski- ja järvi­mai­se­maa ja parhaita pitoja matkai­li­joil­le ja venei­li­jöil­le. Kesäisin tarjolla majoi­tus­ta, ravin­­to­­la- ja ohjel­ma­pal­ve­lu­ja. Isäntä puhdis­taa…

    Lue lisää..

  • Kesä- ja tapahtuma- ravintola SUMMER

    Kesä- ja tapah­tu­ma­ra­vin­to­la SUMMER

    Kirkon­ky­län upean satama­mil­jöön perin­tei­nen ranta­ma­ka­sii­ni on kesäinen keidas, josta saa herkul­lis­ta karja­lais­ta ja kansain­vä­lis­tä syötävää. Kannat­taa kurkata kesän tapah­tu­mat, luvassa…

    Lue lisää..

  • Koivuniemi Camping

    Koivu­nie­mi Camping — kuin silloin ennen

    Marianne ja Horst istuvat lempi­pai­kal­laan Koivu­nie­men leirin­tä­alu­een rannassa ja seuraa­vat, miten aurinko laskee värik­kään peitton­sa Saimaan selälle. Liina-koira pyörii kaisli­kos­sa,…

    Lue lisää..

  • Lintulan luostari

    Lintulan luostari

    Lintulan ortodok­si­nen nunna­luos­ta­ri avaa kesäisin ovensa vierail­le. Pysähdy nautti­maan itse leivotut karja­lan­pii­ra­kat retro­hen­ki­ses­sä kahvi­las­sa ja osta mukaan luosta­rin mailta kerätyis­tä…

    Lue lisää..

  • Ollilan Tupa

    Ollilan tupa

    Ollilan tuvassa majoitut lähes 200-vuoti­aas­­sa hirsi­ta­los­sa ja nukut yösi suloi­ses­ti. Kokouk­set, juhla­ti­lai­suu­det, työhy­­vin­­voin­­ti- ja tiimi­päi­vät sujuvat Ollilan kauniis­sa pihapii­ris­sä ympäri…

    Lue lisää..

  • Pääsky­vuo­ren lasket­te­lu­kes­kus

    Koko perheen vauhdi­kas lasket­te­lu­kes­kus Heinä­ve­del­lä, jonka kahvila-ravin­­to­­la tarjoaa itse tehtyjä leipo­muk­sia, keittoja ja herkul­li­sia pizzoja. Kannat­taa poiketa kahville tai lounaal­le…

    Lue lisää..

  • Paksuniemen Satamaravintola

    Paksu­nie­men Satama

    Paikal­lis­his­to­ri­aa huokuva vieras­ve­ne­sa­ta­ma, caravan-alue ja saunat kutsuvat viihty­mään koko päiväksi. Kesän maut maistat uudis­tu­nees­sa ravin­to­las­sa ja ihailet järvi­mai­se­maa teras­sil­la. Majoit­tua…

    Lue lisää..

(glutee­ni­ton ja vegaa­ni­nen)

200 g maido­ton­ta marga­rii­nia
1 dl sokeria
4 dl tatta­ri­jau­hoa
1 tl leivin­jau­het­ta
8 dl puoluk­kaa tai mustik­kaa
½ dl peruna­jau­hoa
¾ dl sokeria

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää jauhot. Painele vähän yli puolet taiki­nas­ta voidel­tuun piiras­vuo­kaan Ø 22–24 CM. Sekoita marjat, peruna­jau­ho ja sokeri, kaada pohjalle. Kaulitse loppu taikina jauholla ripotel­len kahden leivin­pa­pe­rin välissä vuoan kokoi­sek­si kanneksi. Peitä marjat kannella. Paista 180 asteessa noin 25 min. Kumoa, leikkaa jäähty­nee­nä paloiksi.

Tarjoile kaura­jää­te­lön kera.

Resepti: Mirva Kervinen/Palvelu Väkkärä Ky